fbpx Skip to content

Stabilt i spåret hos Pölder tack vare stadig hosting

Ett enormt sortiment av sportutrustning inom framför allt längdskidåkning, löpning och orientering. Kunder i hela Norden med webbutiker i både Sverige och Norge. Flertalet försäljningstoppar under året som beror på alltifrån förutsägbara peakar som Black Friday till plötsliga snöfall i Stockholmsområdet. 

Att den rutinerade sportspecialisten Pölder Sport i småländska Nässjö behöver en avancerad och skalbar e-handelslösning med pålitlig hosting är inte så konstigt. Så under 2022 investerade de i en ny digital försäljningsplattform utvecklad av bolagets digitala partner Dizparc. En e-handelsplattform som numera hostas av beebyte.

– Jag rekommenderar definitivt beebyte till andra webbutiker som behöver en riktigt bra hostinglösning.

JOHAN PALMQUIST

VD, Pölder Sport

UTMANING

En avancerad e-handelsplattform med stort sortiment och flera kommunicerande applikationer som kräver stabil hosting

Pölder är en stor och väletablerad webbutik som idag har ca 4 400 olika produkter för aktiva vintrar och somrar i sitt sortiment. Merparten av produkterna finns i olika storlekar, färger och längder, vilket mångdubblar den siffran. 

Vintertid domineras försäljningen av utrustning för längdskidåkning där storsäljaren är Pölder Edition Skin. Det är Pölders egendesignade skinskida som de utvecklat i samarbete med Madhus, en av världens främsta tillverkare av längdutrustning. Under årets snöfria delar är det framför allt löparskor och utrustning för orientering som är populära.

75 procent av försäljningen sker idag online och resterande del i Pölders fysiska butik. Webbkunderna finns i hela Norden och Pölder driver webbutiker i både Sverige och Norge för att möta efterfrågan. En välfungerande e-handel som kan erbjuda kunderna en prickfri köpupplevelse är med andra ord affärskritisk för företaget. För det krävs en kraftfull plattform bakom kulisserna.

Avancerad försäljningsplattform med många applikationer

Den e-handelslösning som Dizparc utvecklat åt Pölder har en storefront byggd med Vue och en backend byggd med Magento som via API läser in och visar upp produkter för användaren. Systemet kommunicerar också mot Pölders affärssystem. Allt som allt är det många olika applikationer som ska driftas och de olika applikationerna har olika hostingkrav.

Den personliga servicen och professionella rådgivningen har varit Pölders framgångsrecept sedan starten och det har de i den mån det är möjligt fört över även till webben.

Om Pölder Sport
Pölder Sport är en sportspecialist som fokuserar på utrustning för människor som gillar idrott och utomhusaktiviteter. I sin fysiska butik i Nässjö (800 kvm) och e-handel erbjuder Pölder kvalitetsprodukter inom längdskidåkning, orientering, trailrunning, löpning och swimrun till kunder i hela Norden. Med djup kunskap och personlig service är målet är att erbjuda varje kund rätt utrustning, oavsett om man är nybörjare eller tränar på avancerad nivå. 

Bransch:
Specialistbutik för sportutrustning

Grundat:
1990

Stad:
Nässjö

Antal anställda:
12 (+ extrapersonal vid behov)

Webbplats:
https://polder.se

Plattform:
E-handelslösning bestående av en storefront byggd med Vue och en backend byggd med Magento. Plattformen kommunicerar med Pölders affärssystem.
 
Utvecklare: Dizparc

– För att även online kunna ge en personlig service som kan mäta sig med den vi ger kunderna i vår fysiska butik har vi formulär med frågor som vi ställer i samband med köpet i webbutiken. Målet vid varje köp är att kunden ska få rätt produkter för just dem, berättar Johan Palmquist som är VD på Pölder Sport.

– När det gäller exempelvis längdskidor frågar vi efter personens vikt, längd och åkförmåga för att kunna presentera rätt produkter för just den individen – oavsett om de åker längdskidor för första gången eller vill förbättra resultatet i sitt femte Vasalopp. Att utifrån den data kunden ger oss snabbt kunna visa upp passande produkter kräver en flexibel motor och kraftfull backend.

Dizparc hostade inledningsvis lösningen med Microsoft Azure

När den ny e-handelsplattformen lanserades i juni 2022 tog utvecklaren Dizparc först hand om hostingen själva genom Azure, Microsofts molntjänster. Det visade sig med tiden inte vara den optimala lösningen.

– Vi på Dizparc är bra på att utveckla applikationer, men vi är inte en specialiserad hostingleverantör. Vår verksamhet är inte designad för att erbjuda den nivå av service, support och backup som en avancerad e-handelsplattform kräver när det gäller hostingen. Därför insåg vi ganska snart att det var klokt att lämna över driften till en extern part, berättar Fredrik Jahr, projektledare på Dizparc.

Att Pölder behöver en specialiserad hostingpartner bekräftas av Johan Palmquist:

– För att vi ska maximera vår försäljningen behöver sajten alltid vara uppe. Om webbutiken av någon anledning går ner på till exempel Black Friday måste vi ha någon att ringa så att vi kan få hjälp direkt.

Återkommande försäljningstoppar kräver skalbar hosting

Och Black Friday är bara en av butikens alla försäljningstoppar under året. Dessa peakar rör sig om alltifrån förutsägbara shoppinghögtider som tidigare nämnda Black Friday och julhandeln till mer oberäkneliga händelser som att hela Sverige plötsligt förvandlas ett vinterland där alla vill åka längdskidor. 

Vid dessa tillfällen kan antalet besökare under en dag gå från normala 3 200 upp till 8 000, en ökning med 150 procent. Sådana peakar kräver en robust hosting där resurserna automatiskt skalas upp för att möta den ökade trafiken och sedan ner igen när besökarantalet återgår till normala nivåer.

Pölder behövde kort sagt känna sig 100 procent trygga med sin hosting. Därför kom Pölder och Dizparc gemensamt fram till att ett byte av hosting var nödvändigt för att säkerställa en stabil drift inför framtiden.

En kvinna handlar hos en trevlig personal i Pölders butik
LÖSNING

En skalbar och containerbaserad lösning med beebyte PaaS

Uppdraget att undersöka marknaden och ta fram en lämplig leverantör gick till Dizparc. Fredrik Jahr kom snart att tänka på beebyte.

– Jag hade erfarenhet av beebyte sedan tidigare eftersom vi hade använt dem som hostingleverantör för andra e-handelsplattformar som jag varit med och utvecklat. Mitt intryck då var att de var en aktiv, kompetent och väldigt service minded leverantör som alltid svarade snabbt.

– När vi tog kontakt med beebyte för Pölders räkning tog de sig verkligen tid att sätta sig in i vad e-handelsplattformen krävde innan de presenterade sin lösning. Det var sedan mycket kommunikation fram och tillbaka innan vi kom fram till en lösning som lirade med plattformens alla olika delar. Ett engagemang som visar att beebyte är en leverantör som bryr sig om sina kunder. Det var ingen tvekan att rekommendera dem i det här fallet.

Efter att ha säkerställt att deras egna krav var uppfyllda gick Pölder på Dizparcs rekommendationer och i april 2023 skedde flytten till beebyte. Bytet gick smidigt utan nertid och Pölders e-handelsplattform inklusive affärssystemet hostas nu med tjänsten beebyte PaaS (Platform as a Service).

Beebyte PaaS är en containerbaserad plattform som automatiskt skalar upp och ned såväl i prestanda som i fler noder vid behov. En lösning som passar en verksamhet som Pölders otroligt bra.

“Mitt intryck då var att de var en aktiv, kompetent och väldigt service minded leverantör som alltid svarade snabbt.”

Fredrik Jahr

Projektledare, Dizparc

En mörk bild med med texten PaaS i mitten
RESULTAT

En snabb och pålitlig hosting där Pölder kan fokusera helt på att maxa försäljningen

Efter en intrimningsperiod för att hitta rätt för varje applikations hostingbehov fungerar allt som det ska. Fredrik Jahr är glad att de valde beebyte:

– Hostingen hos beebyte fungerar väldigt bra. Den är stabil och bättre än den tidigare Azure-lösningen. Pölder har nu en lösning där det går att öka och minska prestandan vid behov och den är också mer prisvärd än det du får hos de stora drakarna. Det är mycket prestanda för pengarna, helt enkelt.

Problemfri hosting som bara fungerar

Pölder själva är också nöjda med sin nya hosting. Johan Palmquist berättar:

– Vi har knappt haft någon kontakt med beebyte sedan vi blev kund och det är enbart positivt för mig. Vi vill ha en e-handel där allt bara fungerar som det ska utan att vi behöver bry oss om det. Och det är precis vad vi fått med beebyte. Problemen har varit obefintliga, systemet skalas automatiskt upp och ned utifrån våra behov och vi har haft 100 procent upptid. Kostnaden har ökat något, men vi har å andra sidan fått en problemfri hosting, vilket för mig är värt mycket.

– Jag rekommenderar definitivt beebyte till andra webbutiker som behöver en riktigt bra hostinglösning. Nu smider vi planer på att båda utveckla butiken och expandera ut i Europa med fler webbshopar. Då kommer beebyte att vara en viktig partner.

Fredrik Jahr instämmer:

– Vi kommer att fortsätta rekommendera beebyte till våra kunder. De är en aktiv hostingpartner där du kan ställa frågor och få hjälp när du behöver.

“– Jag rekommenderar definitivt beebyte till andra webbutiker som behöver en riktigt bra hostinglösning.”

Johan Palmquist

VD, Pölder

Vill du veta mer om hur din e-handel kan
samarbeta med beebyte?

Är din e-handel på jakt efter en hostingpartner? Kanske vill ni flytta från er nuvarande leverantör? Eller har ni aldrig haft ett samarbete med en specifik partner tidigare, men känner att det är dags nu? Oavsett hur er situation ser ut är du välkommen att kontakta oss om du har frågor eller funderingar!

Dela nyhet:

Bloggen

Senaste nytt

Se fler nyheter