Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS?
You are currently viewing Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS?

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS?

En av de bästa sakerna beebyte PaaS kan göra, tycker vi på beebyte i alla fall, är funktionen att skala en miljö horisontellt och vertikalt helt automatiskt. Inget mer logga in i olika portaler för att köpa till diskspace eller RAM mitt i natten medan sidan ligger nere – nu sköter beebyte PaaS detta dygnet runt. 

Däremot behöver ju du som användare bestämma just hur mycket resurser din miljö behöver, och säga hur högt och brett beebyte PaaS får skala. Men du kan andas lugnt, det tar bara några minuter ;).

Innan vi börjar behöver du se till att du har en miljö i beebyte PaaS som du vill konfigurera skalningen på. Kolla in bland annat hur du kan komma igång med ett Magento-kluster eller WordPress-kluster.

Horisontell Skalning

Horisontell skalning betyder att beebyte Paas skalar antalet noder som finns tillgängliga till din applikation utifrån belastning. Tjänsten bevakar belastningen och arbetar utifrån vissa ”triggers”, alltså utlösningspunkter som när aktiverade bestämmer när noder ska läggas till eller tas bort. 

För att skapa eller ändra triggers för den automatiska horisontala skalningen, börjar du med att logga in i beebyte PaaS, och trycker på den miljön du vill lägga in triggers hos. Tryck på den lilla gula ”settings”-ikonen.

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 1

Bland alternativen som finns listade till vänster i den nya flocken som öppnas väljer du ”Auto Horizontal Scaling”. Här kan du nu se alla eventuella triggrar som du lagt in tidigare. I detta exempel kan du till exempel se att vi har en trigger under ”Scale Out” på 70%, vilket betyder att beebyte PaaS lägger till nya noder när 70% av den tillgängliga CPU-kraften används. 

I den röda rutan finns knapparna för att hantera triggers: ”Add” lägger till en trigger, ”Edit” trycker du på om du vill ändra en trigger, ”Remove” för att ta bort triggers och ”Refresh” för att uppdatera listan med triggers. 

För att skapa en trigger, tryck på ”Add”.

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 2

I rullmenyn till vänster, välj miljön du vill lägga till en trigger i. Tryck sedan på vilken resurs du vill att trigger ska övervaka (alternativen är CPU, Memory, Network, Disk I/O och disk IIOPS). Alternativen ”CPU” och ”Memory” övervakar specifikt mängden cloudlets som allokerats till miljön.

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 3

När du har klickat på en resurs kommer du kunna se statistik över hur mycket av den resursen används av miljön sedan den skapades. Med hjälp av den informationen kommer du enkelt kunna bestämma hur du konfigurera triggers (om du precis har skapat miljön kan du behöva låta beebyte PaaS samla in information i några dagar för att få en pålitlig översikt)

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 4

För att skapa en trigger, checka i boxarna brevid ”Add Nodes” respektive ”Remove Nodes”, och fyll i följande områden:

  •  ”When loading is more/less than”  Anger max/minimigränsen för triggers att aktiveras och lägga till/ta bort noder

  • ”For at least” – Anger tiden som triggers måste vara aktiverade för att lägga till/ta bort noder. 

  • ”Scale out/in to”  – Anger max/minimum antalet av noder som kan läggas till när triggers aktiveras

  • ”Scale by” – Anger hur många noder som faktiskt kommer läggas till när triggers blir aktiverade

Sist men inte minst bestämmer du om du vill ha notifikationer via email så fort en trigger aktiveras genom att trycka på ”on/off”-knappen brevid ”Send Email Notification”

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 5

När du känner dig nöjd med ändringarna du har gjort klickar du på ”Add” eller ”Apply” längst ner, eller ”Close” om du vill avbryta. 

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 6

Grattis! Du har nu skapat triggers för hur ditt kluster automatiskt skalas horisontalt, men fortsätt läsa om du också vill veta hur du ställer in din automatiska vertikala skalning.

Vertikal Skalning

Denna typ av skalning utgår från mängden CPU-kraft och RAM som finns tillgänglig till din miljö, som har brutits ned i byggstenar som kallas ”Cloudlets”. En cloudlet motsvarar 400 MHz CPU och 128 MB RAM, och det finns två typer av cloudlets som beebyte PaaS använder sig av: Reserved Cloudlets och Dynamic Cloudlets. 

Reserved Cloudlets – Dessa Cloudlets representerar hur mycket CPU-kraft och RAM som du vet att din miljö använder sig av och kostar mindre än dynamiska cloudlets. 

Dynamic Cloudlets – Dessa Cloudlets läggs endast till när de Reserved Cloudlets inte räcker till och din miljö behöver mer resurser. 

Du kan se hur det ser ut på bilden här nedan. 

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 7

Både antalet av Dynamic och Reserved CLoudlets som din miljö har tillgång till kan du ändra när som helst. Börja med att klicka på namnet på din miljö i kontrollpanelen för beebyte PaaS, och sedan på ”Change Environment Topology”.

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 8

Nu kan du ändra antalet Reserved och Dynamic Cloudlets genom att dra i slidern som du ser i rutan nedanför. 

Till höger i panelen kan du även se kostnaden för antalet Cloudlets som du reserverat och om du hovrar musen över priset kan du även se en utökad vy av hur mycket varje komponent kostar. 

När du har gjort alla ändringar och du känner dig nöjd, tryck på ”Apply” för att godkänna dem. 

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 9

Precis som med den horisontella skalningen kan du även se statistik över hur dina olika noder använder sig av resurserna som finns tillgängliga. För att se detta trycker du på namnet på din miljö, sedan på den databas, lastbalanserare eller webbserver som du vill granska statistiken hos, och sedan på ”Statistics”.

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 10

I denna sektion kan du få en komplett översikt över hur mycket denna nod använder sig av en viss resurs, och kan därefter optimera valet av Cloudlets och triggers för att få ut det mesta av den automatiska skalningen av båda. 

Hur funkar den automatiska skalningen i beebyte PaaS? 11

Grattis! Nu har du konfigurerat hur beebyte PaaS kommer skala din miljö vertikalt och horisontellt! Om du fortfarande har frågor gällande kontrollpanelen eller det automatiska skalandet, besök någon av våra andra genomgångar här på bloggen, t.ex. om hur du sätter igång Elasticsearch på din WordPress-hemsida

Du har väl heller inte missat att du kan prova beebyte PaaS gratis i en månad?

Prova beebyte PaaS

- utan kostnad!

beebyte PaaS som driftas från våra toppmoderna svenska datacenter. 

Fyll i formuläret här bredvid för att börja använda din server eller webbhotell i molnet redan nu.

Prova beebytes PaaS hostingtjänster.

beebyte PaaS kan köras kostnadsfritt i 30 dagar

Testperioden startar när ni skapar ert konto för beebyte PaaS