Dedikerad server eller virtuell server (VPS)
Dedikerad server eller virtuell server (VPS)

Dedikerad server eller virtuell server (VPS)

Att välja rätt hosting kan vara knepigt, inte minst för att det finns många olika typer av hostingtjänster att välja på.

För nystartade hemsidor är det rekommenderat att välja ett så kallat webbhotell. Ett webbhotell är kostnadseffektivt och kräver nästan ingen teknisk kompetens för att administrera.

Har du istället varit verksam en period och börjat se hur din trafik har börjat öka, kanske så mycket att du nu står inför valet, dedikerad server eller virtuell server (VPS)?

Hejsan! Jag heter Alexander Sandvik och är SEO-ansvarig för hittawebbhotellet.se som är en jämförelsetjänst för webbhotell, VPS och dedikerade servrar.

moln på laptop

 

 

 

 

 

Det är kanske inte det lättaste att avgöra när du behöver uppgradera din hosting, här krävs det en del kunskap om webbhotell, vps och dedikerade servrar. Kort sagt finns det ett par nyckelfaktorer som spelar roll.

Nummer 1.

Din totala trafik är större än vad ditt webbhotell tillåter.

Nummer 2.

Din hemsida kräver ökad säkerhet.

Nummer 3.

När trafiken ökar, krävs också att stabiliteten är av toppkvalitet.

Hur som helst, i detta inlägg utgår vi från att beslutet är klart och en uppgradering är given, men till vad? Det första som krävs för att besluta om detta, är kunskap om vad en dedikerad/virtuell server faktiskt är.

Vad är en virtuell server?

För att besvara på denna fråga är det bäst att backa tillbaka till vad ett webbhotell är. Alla olika hostingtjänster består av en server som är uppkopplad till internet. Ett webbhotell är bara en server som är uppdelad på 100 eller till och med 1000 olika användare. På detta sätt går det att erbjuda hosting till en låg kostnad.

Nästa steg är vps, även här har du en server som är uppdelad på flera användare, men betydligt färre än på ett webbhotell. Du delar alltså upp en fysisk server i flera virtuella servrar.

Vad blir effekterna av detta då? Jo när du har 10 användare på en server istället för 100, får du en stabilitet som är mycket säkrare. Eftersom serverns kapacitet är given och förändras inte, innebär det att om en av de 100 användarna helt plötsligt börjar använda 50 % av den totala trafiken som servern kan hantera kommer alla andra på den servern få betala för det.

Dessutom får du här en betydligt friare arbetsmiljö, här kan du installera vilket operativsystem du vill använda för att administrera din hemsida.

Användare framför dator

Vad är en dedikerad server?

Precis som skrivet ovan är alltså en virtuell server, en dedikerad server, men uppdelad i flera ”servrar”. Återigen är detta för att erbjuda en ”egen” server till en lägre kostnad, precis som ett webbhotell.

Med en dedikerad server delar du alltså inte med någon utan får en egen server som din hemsida eller hemsidor lagras på.

Fördelen med detta är givetvis att det är endast du som är verksam på servern och kan fritt konfigurera den hur du vill.

Vilket alternativ passar dig bäst?

Jag personligen brukar vilja hålla det på en lätt och överskådlig nivå när jag pratar med kunder som är ute efter en av dessa tjänster.

Därför brukar jag ställa dessa frågor som underlättar valet.

Hur mycket trafik driver din eller dina hemsidor idag? Är det över 100 000 unika användare i månaden, brukar jag säga att den dedikerad server är bäst.

Hur mycket användare brukar vara online på en och samma gång på din hemsida? Har du ett par hundra till flera tusen är det nödvändigt att du väljer en dedikerad server.

Hur stor är din hemsida? Även sidor som lagrar mycket information, filmer, bilder och annat brukar ofta inte behöva en egen server utan klarar sig ofta på en virtuell server.

Hur viktig är säkerheten? Är säkerheten väldigt viktig är det bäst att äga servern själv, eftersom du undviker andra användare som kan bli intressanta för hackers som då inte bara tar del av deras information utan all information som finns lagrad på servern.

Dedikerad server eller virtuell server (VPS) 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då är valet klart, men vilken leverantör ska du välja?

Det finns 100 tals leverantörer av dessa tjänster, bara i norden. Därför kan det kännas tufft, men det är det inte.

Viktigast här är att det finns en bra personal som kan hjälpa dig med eventuella problem och underhåll av servern. Det är det viktigaste.

Hårdvaran är ofta väldigt lik mellan företagen och deras tilläggstjänster.

Det som däremot skiljer dem olika leverantörerna åt, är din valuta för pengarna.

Beebyte är ett väletablerat företag som erbjuder tjänster inom webbhotell, vps och dedikerade servrar. Inte bara det, du får verkligen valuta för pengarna.

Deras dedikerade servrar börjar på 2499 kr, men vad får du då?

Jo du får en 8 core CPU

16 GB ram

Daglig backup

15 000 GB trafik per månad.

Detta är deras standard server, men för många som driver stora sidor, kommer inte upp i ens närheten av vad denna server klarar av att hantera.

Om du istället är ute efter en VPS erbjuder Beebyte 500 kr för att testa deras vps:er helt gratis. Dessutom har du skapat en process som är väldigt enkel för dig som kund. Det är kundservicen som installerar kontrollpanelen och hjälper dig flytta över din hemsida till server. Du behöver alltså inte göra något märkvärdigt för att nyttja deras tjänst.

Vidare är Beebytes virtuella servrar så pass bra i prestanda och säkerhet att du många gånger kommer undan med en VPS istället för en dedikerad server. Detta kan vara speciellt tacksamt då dedikerade servrar är kostsamma att hyra.

Dessutom erbjuder de en utmärkt infrastruktur och ett gränssnitt som gör det oerhört enkelt att administrera din virtuella server.

Sammanfattningsvis

Valet mellan dedikerad server och virtuell server kräver att du vet vad skillnaderna är för att fatta ett välgrundat beslut. Kortfattat är en virtuell server en dedikerad server som är uppdelad i flera ”virtuella” delar av den dedikerade servern. Hur du vet om du behöver hela servern för dig själv är om du driver mycket trafik på en och samma gång, alltså hundra till flera tusen. Detta är krävande på servern och behöver ofta mer kapacitet än vad en virtuell server kan ge dig.

Att välja leverantör är inte det enklaste, men de viktigaste faktorerna du bör tänka på är deras kundservice framförallt om du inte är tillräckligt teknisk kunnig för att administrera servern helt själv.

Därefter när du fått ett intryck av personalen, handlar det om att göra ett kap av de resurser som erbjuds.

På Beebyte gör du ett sådant kap, där får du tillräckligt mycket resurser för att driva en enorm hemsida.

Som alltid kan du som läst detta kontakta mig på alexander(at)tribusoft.se om du har några fler frågor.

Länkar:

https://hittawebbhotellet.se/

https://hittawebbhotellet.se/virtuellserver

https://hittawebbhotellet.se/dedikeradserver

https://www.beebyte.se/