Vad är ett webbhotell? - Bli nummer 1 på webben!
You are currently viewing Vad är ett webbhotell?

Vad är ett webbhotell?

Välkommen till den första delen av webbhotells-skolan! I den här delen ska vi börja med att besvara en av de allra mest grundläggande frågorna: vad är ett webbhotell och vad används det till? 

Vad är ett webbhotell? Ett webbhotell är en tjänst som lagrar din hemsida och presenterar den för era besökare.

För att din hemsida ska synas på internet och vara tillgänglig så måste du ha en server som är ansluten till internet hela tiden och som fungerar dygnet runt, utan avbrott. Som bekant så stänger ju inte internet!

Internet fungerar så att olika datorer är uppkopplade till varandra och transporterar information till varandra. För att man själv ska slippa att ha en dator som är uppkopplad till internet hela tiden för en hemsida, så kan man använda sig av ett webbhotell som hjälper dig att ha din hemsida tillgänglig från internet så att andra användare kan besöka den.

Det är såklart möjligt att ha en egen dator som är ansluten till internet hela tiden som fungerar på samma sätt som ett webbhotell gör. Det kräver dock att man har viss kunskap om hårdvara och system och det är mycket enklare att anlita en webbhotellsleverantör som Beebyte. Beebyte är experter på sin sak, och hjälper dig med allt som kan uppstå i servern. Dessutom så har beebyte personal redo 24/7 (dygnet runt) utifall att något skulle hända med webbhotellet.

När man väljer att använda sig av ett webbhotell är det bekvämt att ha allt samlat på ett ställe. Till exempelt så erbjuder kontrollpanelen hos beebyte ett enkelt sätt att hantera domännamn, e-postkonton, databaser och inloggningar till ditt webbhotell. Det kan vara bra att tänka på så att du kan ägna dig åt verksamheten på hemsidan och inte det administrativa.

Ett webbhotell är en webbserver där flera hemsidor ligger lagrade och delar på utrymmet. Ordet server är egentligen bara ett annat ord för dator, eller en dator som serverar innehåll och tjänster till en klient. 

När man väljer webbhotell till sina hemsida är det viktigt att ta reda på hur stort utrymme det erbjuder. Om man vill ha mycket bilder och video, eller andra funktioner på hemsidan är det bra att ha större utrymme. 

Det kan också vara bra att tänka på om man ska använda sig av ett publiceringsverktyg (CMS) eller ej. Om man tänker göra det så kan det vara en god idé att kolla om webbhotellet har stöd för detta, samt några smarta verktyg för att underlätta i arbetet. Som ett exempel så har vi på beebyte stöd för staging av WordPress i vår plattform, det innebär att man enkelt kan ta en kopia på sin produktionssida som man sedan kan labba eller utveckla på. 

Eftersom det finns en uppsjö med teman i wordpress så behöver du nödvändigtvis inte några kunskaper i att koda. Teman och plugins som t.ex. Divi eller Elementor är grafiska sidbyggare med drag-and-drop funktionalitet.

Vissa funktioner som man vill ha på sin hemsida kräver ett SSL certifikat för att hemsidan ska bli så säker som möjligt. Det aktiverar man gratis i kontrollpanelen hos beebyte. Sedan lång tid tillbaks så har också många webbläsare infört varningar om sidan saknar SSL (HTTPS). Med andra ord är detta näst intill ett måste idag.

Det är också viktigt att inse att vilket webbhotell man väljer påverkar hastigheten på hemsidan. Det i sin tur kan påverka rankingen på sökmotorer och konverteringsfrekvensen (när en besökare handlar eller blir kund) på besökarna. Därför är det viktigt att välja en leverantör som är känd för bra prestanda. 

I kommande delar av webbhotell-skolan kommer vi att behandla andra relevanta frågor som val av domännamn, skillnad mellan egen server (VPS) och webbhotell samt några vanliga skillnader mellan Linux och Windows. 

Håll dig uppdaterad för ny kunskap om webbhotell och serverdrift!

Testa beebyte

- utan kostnad!

Få 500 kr att använda i vår tjänst Scale Cloud (VPS -Virtuella servrar) eller i vårt Webbhotell som driftas från våra toppmoderna svenska datacenter. 

Fyll i formuläret här bredvid för att börja använda din server eller webbhotell i molnet redan nu.

Skapa ett konto i beebytes kundportal

Prova beebytes hostingtjänster.

Använd rabattkoden startanu för att få 500kr att provköra för.