Vad är ett ssl-certifikat? - bli nummer 1 på webben!
Vad är ett ssl-certifikat?

Vad är ett ssl-certifikat?

I det här avsnittet går vi igenom vad ett ssl-certifikat är och varför man behöver säkra upp sin hemsida med med.

Ett ssl-certifikat gör så att man ansluter säkert till hemsidan och att all information som delas mellan dig och servern är krypterad så att data inte kan delas mellan någon annan än du som besöker hemsidan och den som äger hemsidan.

Har du lagt märke till att vissa webbadresser har http:// och vissa har https://? Eller det lilla låset upp bredvid domänadressen? S:et och låset kännetecknar att hemsidan har ett ssl-certifikat.

SSL står för Secure Socket Layer och det är ett säkerhetsprotokoll som är till för att skicka krypterad information mellan din webbläsare och den server som hemsidan du besöker är placerad på.

Ett SSL-certifikat är inte bara viktig för att information inte ska kunna hämtas från webbservern det är även viktigt i och med att google har blivit tydliga med att det är viktigt. Google Chrome markerar icke-krypterade sidor som “Not secure” och google uttalar i och med det att säkra anslutningar är viktigt för dom och att det kommer att påverka din ranking av google, om man har bra ranking på google betyder det att google “gillar” dig och den kommer automatiskt att ha lättare att ta sig högt upp på googles söklista och därmed öka sina besökare som kommer från det organiska söket. Man kan alltså tappa besökare på sin webbsida om man inte har säkrat upp den med ssl-certifikat. 

Om du inte har ssl-certifikat kan dina besökare antingen tro att din hemsida är gammal, de kan tycka att din hemsida inte verkar vara trovärdig och avvisningsfrekvensen kommer vara betydligt högre och dina konverteringar kommer att minska. Om det är så att dina besökare fyller i information i till exempel ett formulär så finns det risk att den datan kommer att hackas av en tredje part. Det är alltså väldigt viktigt att ha ett ssl-certifikat.

Hur gör man för att utfärda ett ssl-certifikat?

Ett SSL-certifikat utfärdar man tillsammans med sin webbhotellsleverantör. Hos beebyte är det helt gratis och görs med några knapptryck i vår enkla kontrollpanel. Det är väldigt enkelt att bli beebyte kund och få ett ssl-certfikat. Det man gör är att skapar ett konto längst ner på den här sidan och fyller i sina uppgifter. Väl inne i kontrollpanelen så finns det en “SSL/TLS Certificates” och på den sidan finns det en blå knapp som det står “get it free”. Så enkelt är det! Om det är så att du redan har en webbhotellsleverantör hjälper vi givetvis till att flytta hemsidan, gratis!

Att tänka på när man skaffar SSL-certifikat för WordPress:

Ett S i http(s):// läggs till i URL:en så länken går från http://hemsidansurl.se till https://hemsidansurl.se det betyder att det är bra att ändra alla de platser som man länkar till hemsidan på. Om det är så att den äldre url:en ligger kvar på nått ställe så går det fortfarande att besöka hemsidan men den kommer t.ex. inte att ha det lilla hånglåset i webbläsaren. Det finns olika sätt att lösa detta på, man kan köra en “search and replace” i databasen. Så att den letar upp den äldre url:en och ersätter den med den nya. Det finns olika plug-ins som gör detta åt en men det går även att göra direkt i vår kundportal. Ligger däremot en hemsida på en egen server som inte har den kundportal som vi använder så kan man använda sig av ett plug:in som heter “really simple SSL”.

Summering av detta avsnitt är att det finns goda skäl till att skaffa SSL-certifikat:

  • Din hemsida upplevs som trovärdig.
  • Hackare kommer inte åt dina kunders information.
  • Du rankas högre av google.
  • Det finns ingen anledning att inte ha ett SSL-certifikat, speciellt inte när det är gratis hos beebyte!

Testa beebyte

- utan kostnad!

Få 500 kr att använda i vår tjänst Scale Cloud (VPS -Virtuella servrar) eller i vårt Webbhotell som driftas från våra toppmoderna svenska datacenter. 

Fyll i formuläret här bredvid för att börja använda din server eller webbhotell i molnet redan nu.

Skapa ett konto i beebytes kundportal

Prova beebytes hostingtjänster.

Använd rabattkoden startanu för att få 500kr att provköra för.