Vill du korta ner laddtiderna på din sida men vet inte vart du ska börja? Oroa dig inte! Nu har supporten på beebyte samlat ihop lite tips och tricks för dig som vill göra din sida snabbare och mer funktionell, utan att behöva börja om från början!
1. Plugins
En vanlig anledning till varför en webbplats kan vara seg är just plugins. De kan vara väldigt hjälpsamma i stunden, men för många aktiva plugins kan rejält påverka din sidas laddtider. Därför kan det vara bra att se om det finns något annat sätt att uppnå samma effekt som pluginet erbjuder utan att installera det. Se också till att ta bort de plugin som ligger oaktiverade, de påverkar nämligen sidans hastighet också.
Ett annat problem med plugins är att det finns många plugins om inte är korrekt optimerade för sidor. Det rekommenderas starkt att kolla på recensionerna för de plugins som du vill använda innan du installerar dem. På detta sätt kan du få reda på hur det har fungerat på andras sidor och om det har ställt till med problem i koden.
Detta gäller även för teman, se till så det tema ni vill använda er av har bra recensioner och var uppmärksam till vad andra utvecklare säger om det.
2. Cache
Ett plugin som verkligen behövs på en WordPress-sida däremot är ett cache-plugin. Vad cache plugins gör är att den sparar vissa saker lokalt i webbläsaren hos besökare av sidan, vilket betyder att nästa gång de besöker hemsidan kommer den redan ha många av de filer som behövs laddas in sparade lokalt. Sidan sparar då tid på att inte behöva ladda in lika mycket, vilket innebär betydligt mindre laddtider. Två exempel på bra cache-plugins är WP Super Cache och WP Rocket cache.
3. Filstorlek
En annan orsak till att en sida laddas in långsamt är att det finns för stora filer lagrade på webbplatsen. Bilder är ofta en stor bov i detta, därför rekommenderar många utvecklare en absolut max-storlek på 1MB per bild, men självklart är det viktigaste att man håller en så låg storlek som är möjlig. Genom att optimera bilderna i t.ex. Photoshop, eller köra ett image optimizer-plugin kan du krympa storleken på filen och bidra med snabbare svarstider.
4. Uppdateringar
Se till att uppdatera plugins, WordPress och PHP-version regelbundet. Att inte ha uppdaterade plugins, WordPress eller PHP-version kan påverka svarstiderna på webbplatsen, men din sida kan också vara i riskzon för virusattacker och säkerhetshål om den inte uppdateras regelbundet. När du uppdaterar sidan kan det även vara smart att skapa en staging-sida, alltså en subdomän där man först testar uppdateringarna för att se så allting funkar när den genomförts. På detta sätt behöver du inte oroa dig för att dina kunder kommer stöta på problem när du väl startat uppdateringen på huvudsidan.
5. HTTPS
Ett sätt för att förbättra SEO:n på sidan är att se till att ni levererar allt ert innehåll via HTTPS och inte via HTTP. Om du använder HTTPS kommer sökmotorer lättare kunna ranka din sida högre, eftersom den kommer identifiera din sida som säker. Du gör detta genom att aktivera ett SSL certifikat på din webbplats.
6. CDN
Att använda CDN (Content Delivery Network) är också ett alternativ för att göra din sida snabbare.
Vad detta innebär är att din sida kommer att finnas tillgänglig via hundratals servrar runt om i världen, vilket gör att besökare runt om i världen ansluter till den server som är närmast dem istället för den din webbplats ligger på. På detta sätt får besökare en mycket snabbare laddtid! Om du vill veta mer om CDN kan du klicka på länken här.
7. Google Pagespeed
Ni kan även använda dig av Googles verktyg Pagespeed Insights för att få reda på vad som är segt på just din sida.
8. Kontakta oss!
Har du testat flera av dessa metoder redan och sidan fortfarande är seg? Då kan det vara värt att ta en titt på att uppgradera din webbplats till High Performance webbhotell, alternativt en VPS. Kontakta supporten så kan vi hjälpa dig att kolla på vad som skulle vara det bästa alternativet för er.