fbpx Skip to content

Få fler besökare med Google Search Console

Att ha en hemsida eller blogg är en spännande möjlighet att dela din kunskap och nå ut till en bredare publik. Men för att nå framgång behöver du också besökare, och det är där Google Search Console kommer in i bilden. Google Search Console är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att optimera din webbplats för sökmotorer och locka mer trafik. I den här artikeln kommer vi att utforska hur du kan använda Google Search Console för att öka trafiken till din webbplats eller blogg.

Webbplatstrafik genom Google

Att förstå hur trafik fungerar på webbplatser är viktigt för varje webbplatsägare. Genom att analysera trafiken kan du få insikter om besökarnas beteende och optimera din webbplats för att attrahera mer relevant trafik. En kraftfull plattform som hjälper till att övervaka och analysera trafik till din blogg eller webbplats, är Google Search Console. Men kom ihåg att det finns andra viktiga verktyg och användbara också. Till exempel tillhandahåller Google verktyget Google Analytics, som är helt kostnadsfritt att ta del av. För många företag och organisationer är Google Ads en viktig del av marknadsföringen. Använd verktyg som passar dig och din eventuella organisation bäst.

Typer av trafikkällor

Det finns olika källor som kan generera trafik till en webbplats. De vanligaste källorna inkluderar sökmotorer, sociala medier, länkar från andra webbplatser och direktinmatning av webbadressen.

Översiktstabell

Här är en strukturerad översikt över olika typer av trafik:

SektionBeskrivning
Organisk trafikOrganisk trafik är den trafik som genereras av sökmotorer som Google, Bing och Yahoo. När någon söker efter relevanta termer och din webbplats visas i sökresultaten, kan de klicka sig vidare till din webbplats. 
Betald trafikBetald trafik uppstår när du betalar för annonser på olika plattformar för att locka besökare till din webbplats. Det kan vara i form av PPC-annonser (Pay-Per-Click) eller bannerannonser exempelvis. 
DirekttrafikDirekttrafik inträffar när användare skriver in din webbadress direkt i webbläsaren. Det kan vara människor som redan känner till din webbplats eller som har bokmärkt den för enkel åtkomst.
HänvisningstrafikReferrer trafik kommer från länkar på andra webbplatser som leder till din webbplats. När någon klickar på en länk på en extern webbplats och hamnar på din webbplats, räknas det som hänvisningstrafik. 

Så använder du Google Search Console

Du kan göra mycket i Google Search Console. Här kommer en övergripande förklaring kring vad du kan göra och hur verktyget fungerar. Men verktyget är flexibelt och du kan göra ganska mycket annat än det som följer en viss mall. Detta är bara generellt så att säga.

Registrera din webbplats 

För att komma igång med Google Search Console måste du först registrera din webbplats. Gå till Search Console-webbplatsen och logga in med ditt Google-konto. Följ sedan anvisningarna för att bekräfta att du äger webbplatsen. Detta kommer att ge dig tillgång till en rad användbara verktyg och rapporter som hjälper dig att förstå hur din webbplats presterar i Google-sökresultat. Där kommer du få en kod som du sedan använder för att lägga in på ditt webbhotell för den utvalda domänen.

Så här lägger du till Search console på Beebyte:

Optimera sidtitlar och metabeskrivningar

Sidtitlar och metabeskrivningar är viktiga element som påverkar hur din webbplats presenteras i sökresultaten. Genom att optimera dessa kan du öka klickfrekvensen och locka mer trafik till din webbplats. Använd Google Search Console för att identifiera sidor med dåligt presterande titlar och metabeskrivningar och uppdatera dem för att göra dem mer attraktiva och informativa.

Hantering av sökfrågor och interna länkar

Google Search Console ger dig också möjlighet att hantera interna länkar och förstå vilka sökfrågor som leder till din webbplats. Använd verktyget för att se vilka sidor som länkar mest till din webbplats och vilka sökfrågor som genererar mest trafik. Denna information kan hjälpa dig att optimera dina interna länkar och skapa mer relevant och engagerande innehåll som svarar på de vanligaste frågorna från dina besökare.

Övervaka webbplatsens hälsa och prestanda

För att behålla en hög trafiknivå är det viktigt att din webbplats är tekniskt sund och har snabb laddningstid. Google Search Console ger dig möjlighet att övervaka din webbplats och identifiera eventuella tekniska problem som kan påverka din synlighet i sökresultaten. Genom att åtgärda dessa problem i tid kan du säkerställa en smidig upplevelse för dina besökare och behålla en hög position i sökmotorerna.

Använd schema markup för att förbättra synligheten

Schema markup är en typ av kod som du kan lägga till på din webbplats för att hjälpa sökmotorerna att förstå innehållet bättre. Genom att använda schema markup kan du göra det lättare för sökmotorerna att visa relevanta och attraktiva resultat för användarna. Google Search Console ger dig verktyg och rapporter som hjälper dig att implementera schema markup korrekt och förbättra synligheten för din webbplats eller blogg.

Rapporter och verktyg 

Google Search Console erbjuder en rad rapporter och verktyg som hjälper dig att optimera din webbplats på olika sätt. Använd rapporter för att övervaka din webbplats synlighet, prestanda och säkerhet. Du kan dra egna slutsatser och göra egna analyser eller låta ett proffs göra det åt dig. Använd verktyg som länkrapporten och mobilanpassningstestet för att identifiera och lösa problem som kan påverka just din webbplats och användarupplevelse.

Här är 5 fördelar för WordPress-användare

WordPress är den största och mest populära CMS-plattformen i världen för både bloggare och för webbplatser över huvud taget. Här kommer tips på 5 fördelar med att använda search console om du är just en WordPress-användare. Dessa fördelar är inte unika för enbart WordPress men kan vara lite extra fördelaktigt om du använder just WordPress.

Här är 5 fördelar:

 1. Överblick över webbplatsens prestanda
 2. Indexering och sitemap-hantering
 3. Hantering av fel och varningar
 4. Optimering av mobilanpassning
 5. Förbättrad analys och rapportering

Överblick över webbplatsens prestanda

Google Search Console ger dig en omfattande överblick över hur din WordPress-webbplats presterar i sökresultaten. Genom att analysera data som sökfrågor, klickfrekvens och genomsnittlig position kan du få insikt i vilka söktermer och sidor som är mest populära. Detta hjälper dig att identifiera vilka delar av din webbplats som behöver förbättras och optimeras för att attrahera mer trafik.

Indexering och sitemap-hantering

En av de viktigaste delarna av SEO är att se till att din webbplats är korrekt indexerad av sökmotorerna. Med Google Search Console kan du övervaka indexeringen av dina WordPress-sidor och se till att inga viktiga sidor missas. Du kan också skicka in en sitemap till Search Console för att hjälpa sökmotorerna att förstå din webbplatsstruktur bättre.

Hantering av fel och varningar

Ingen webbplats är perfekt, och det kan uppstå tekniska problem eller felmeddelanden som kan påverka din synlighet i sökmotorerna. Google Search Console ger dig möjlighet att identifiera och åtgärda dessa fel snabbt och effektivt. Du kan övervaka och hantera fel som till exempel brutna länkar, duplicerade titlar eller metataggar och problem med mobilanpassning. Genom att åtgärda dessa fel kan du förbättra användarupplevelsen och öka din webbplatsens synlighet i sökresultaten.

Optimering av mobilanpassning

I dagens mobila värld är det avgörande att ha en responsiv och mobilanpassad webbplats. Google Search Console ger dig insikter och verktyg för att optimera din WordPress-webbplats för mobilanvändare. Du kan få information om hur din webbplats presterar på mobila enheter och identifiera eventuella problem eller förbättringsområden. Genom att optimera din webbplats för mobila användare kan du förbättra din ranking och användarupplevelse.

Förbättrad analys och rapportering

Med Google Search Console kan du få djupgående analyser och rapporter om din webbplats prestanda. Du kan se vilka externa webbplatser som länkar till din webbplats, vilka interna länkar som används mest och vilka sidor som har högst genomsnittliga position i sökresultaten. Dessa insikter hjälper dig att fatta informerade beslut om optimering och marknadsföring av din webbplats.

Konfigurera Search Console-data i Analytics

En enkel guide: Hur du kan SEO-optimera din blogg som nybörjare

Att driva en blogg är ett fantastiskt sätt att dela med sig av sina intressen och kunskaper. Men för att din blogg ska få den uppmärksamhet den förtjänar behöver du också tänka på sökmotoroptimering, eller SEO. I denna enkla guide kommer vi att gå igenom några grundläggande steg för att hjälpa dig optimera din blogg för sökmotorerna och öka din synlighet på nätet.

Förstå sökord och målgrupp

 • Förstå sökord och målgrupp
 • Identifiera relevanta sökord
 • Använda långsvans sökord
 • Förstå din målgrupp

För att optimera din blogg för sökmotorerna måste du förstå vilka sökord som är relevanta för ditt ämne och vilken typ av publik du vill nå. Identifiera de sökord och fraser som potentiella läsare skulle använda för att hitta din blogg. Det kan vara användbart att använda verktyg som Google Keyword Planner eller andra sökordsanalysverktyg för att få idéer och undersöka konkurrensnivåerna för olika sökord. Dessutom är det viktigt att förstå din målgrupp och vad de letar efter när de söker efter information relaterad till ditt ämne.

Optimering av sidtitlar och metabeskrivningar

 • Optimering av sidtitlar och metabeskrivningar
 • Skapa unika och relevanta titlar
 • Skriv engagerande metabeskrivningar
 • Inkludera relevanta sökord

Sidtitlar och metabeskrivningar är viktiga för SEO, eftersom de är de första bitarna av information som visas i sökresultaten. Skapa unika och relevanta titlar för varje sida på din blogg och inkludera relevanta sökord för att öka chansen att ditt innehåll visas i sökresultaten. Skriv också engagerande metabeskrivningar som lockar användare att klicka på din länk.

Skapa kvalitets innehåll

 • Skapa kvalitets innehåll
 • Forskning och planering
 • Skriv i en läsbar och engagerande stil
 • Använd rubriker och underrubriker
 • Skapa auktoritet inom din nisch som expert 

Bra innehåll är guld; Google gillar att visa högkvalitativa innehåll högst högst upp i dess organiska sökresultat, så det körs alltid regelbundna algoritm uppdateringar för att bevara kvaliteten på dess sökindex.

Optimering av bilder och multimedia

 • Optimering av bilder och multimedia
 • Komprimera bilder för snabbare laddningstider
 • Använd relevanta filnamn och alt-attribut
 • Inkludera bildbeskrivningar och undertexter

Bygg länkar och främja delningar

 • Bygg länkar och främja delningar
 • Skapa högkvalitativa innehåll som andra vill länka till
 • Nätverka och samarbeta med andra bloggare och influencers
 • Dela ditt innehåll på sociala medier och använda delningsknappar

Att få externa länkar till din blogg är ett viktigt sätt att öka din rankning. Skapa högkvalitativa innehåll som andra bloggare eller webbplatser vill länka till. Nätverka och samarbeta också med andra bloggare och influencers för att öka exponeringen för ditt innehåll.

Dessutom är det viktigt att främja delningar av ditt innehåll på sociala medier. Dela dina blogginlägg på relevanta plattformar och inkludera delningsknappar på din blogg för att underlätta för läsarna att sprida ditt innehåll vidare.

UX, eller användarupplevelse, spelar en viktig roll när det gäller ranking på din blogg. Sökmotorer som Google tar nu hänsyn till användarupplevelsen som en viktig faktor när de bedömer webbplatser och bloggar. Här är några sätt att förbättra Ux på din blogg:

 1. Responsiv design: Se till att din blogg är responsiv och optimerad för att fungera smidigt på olika enheter. Detta gör att användarna kan läsa och navigera på din blogg oavsett vilken enhet de använder.
 2. Snabb laddningstid: En snabb laddningstid är avgörande för att ge en positiv användarupplevelse. Optimering av bilder, minifiering av kod och användning av cachning-tekniker kan alla bidra till att förbättra laddningstiden för din blogg.
 3. Tydlig navigering: En enkel och intuitiv navigering hjälper användarna att hitta den information de letar efter på din blogg. Använd tydliga menyer, kategorier och interna länkar för att underlätta navigeringen och förbättra användarupplevelsen.
 4. Läsbarhet: Se till att ditt innehåll är lättläst och skrivet i en läsbar stil. Använd lämplig typografi, tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund, och undvik långa stycken utan avsnitt eller rubriker.
 5. Minska störande element: Undvik att överbelasta din blogg med irriterande pop-up-fönster, blinkande annonser eller annat störande innehåll. Detta kan förstöra användarupplevelsen och få besökare att lämna din blogg snabbt.
 6. Användarinteraktion: Skapa interaktiva element på din blogg för att engagera användarna. Det kan vara kommentarsfält, sociala delningsknappar, röstningssystem eller andra interaktiva funktioner som uppmuntrar användarna att delta och stanna längre på din blogg.

Förbättra och optimera SEO 

 1. SEO-verktyg: Installera en pålitlig SEO-plugin eller verktyg för att övervaka och analysera din webbplats. Exempel på sådana verktyg inkluderar Yoast SEO, Rank Math eller All in One SEO. Dessa verktyg ger dig insikter och förslag för att förbättra din sid-struktur, metataggar och sökordsoptimering.
 2. XML-sitemap: Skapa en XML-sitemap för din blogg. En XML-sitemap är en fil som listar alla dina webbplatser och hjälper sökmotorer att indexera och navigera på din webbplats mer effektivt. 
 3. Google Analytics 4: Skapa ett Google Analytics-konto och koppla det till din blogg. Google Analytics ger dig omfattande data och insikter om dina besökares beteende, trafikkällor och konverteringmönster. 
 4. Google Search Console: Registrera din blogg i Google Search Console. Detta verktyg ger dig värdefull information om hur din webbplats presterar i Google-söksresultat. Du kan övervaka indexeringen av dina sidor, få insikter om söktermer som leder till din webbplats och lösa eventuella crawl- eller indexeringsfel.

Slutligen, för att kunna hantera mycket data och trafik på din blogg behöver du välja ett pålitligt webbhotell som kan erbjuda tillräckligt med lagringsutrymme och bandbredd.

—–

Vikten av Largest Contentful Paint (LCP)

I dagens digitala landskap spelar användarupplevelse en avgörande roll för webbplatsers rankningar, så är det viktigt att förstå och optimera Largest Contentful Paint (LCP). 

LCP Largest Contentful Paint

LCP hänvisar till tiden det tar för det största elementet på en webbsida att ladda och bli visuellt komplett. Det hänvisar vanligtvis till bilder, videor eller stora block med text som bidrar väsentligt till sidans visuella presentation. När du optimerar för LCP är det viktigt att fokusera på att minska laddningstiden för dessa framträdande element för att säkerställa en sömlös och trevlig användarupplevelse. Då påverkar användarnas uppfattning och engagemang samt att sökmotorer som Google anser vara en viktig faktor för att bedöma webbplatsens kvalitet. 

Spana gärna in Google E-E-A-T uppdateringen

Så använder man LCP effektivt:

 1. Serversvarstid: Tiden det tar för din server att svara på en användares begäran påverkar LCP avsevärt. För att minimera serversvarstiden kan du överväga att utnyttja innehållsleveransnätverk (CDN), optimera serverkonfigurationer och använda cachningstekniker.
 2. Resursinläsning: Stora bilder eller videor med stora filstorlekar kan bidra avsevärt till en långsammare LCP. Genom att komprimera och ändra storlek på bilder, implementera tekniker för fördröjd inläsning och optimera videoleverans kan du minska tiden för resursinläsning.
 3. Körning av JavaScript: Överdriven eller dåligt optimerad JavaScript kan hämma LCP-prestanda. Genom att minimera storleken på JavaScript-filer, fördröja inläsning och körning av icke-kritiska skript och utnyttja webbläsarcachning kan du förbättra LCP genom att låta huvudinnehållet laddas snabbare.
 4. Nätverksförhållanden: Användare som besöker din webbplats från olika platser och enheter kan uppleva varierande nätverksförhållanden. Genom att optimera filöverföring med tekniker som filkomprimering med mera.

Övervaka och testa webbplatsens prestanda:

 • Övervaka webbplatsens prestanda regelbundet: Använd verktyg som Google PageSpeed ​​Insights, Lighthouse eller WebPageTest för att mäta LCP och identifiera förbättringsområden.
 • Genomför A/B-tester: Experimentera med olika optimeringstekniker och övervaka deras inverkan på LCP. A/B-tester kan hjälpa dig att identifiera de mest effektiva strategierna för att överträffa konkurrerande webbplatser.

Sammanfattningsvis är optimering av Largest Contentful Paint (LCP) avgörande för att uppnå höga ranking och leverera en exceptionell användarupplevelse. Genom att implementera dessa strategier förbättras din webbplats LCP, vilket leder till bättre engagemang från användare, ökade konverteringar och i slutändan högre upp i SERP:en.
Använd PageSpeed Insights för att se hur din webbplats presterar idag!

Dela nyhet:

Bloggen

Senaste nytt

Se fler nyheter