fbpx Skip to content

En ny backuptjänst växer fram

I skrivande stund har vi kört vår nya backuptjänst i lite mer än ett år. Tjänsten heter B3v2 och baseras på programvara från det välkända säkerhetsföretaget Acronis.

I den här artikeln så kommer vi att berätta lite mera om hur beslutet att ersätta vår tidigare B3 Backuptjänst med en ny, hur den är byggd och vad målet med det var.

Vi börjar med att backa bandet något år tillbaks i tiden. Vi kände att tidigare tjänst började närma sig ett ”bäst före” -datum. Vi hade helt klart växt ur lösningen och vi kände att en hel del funktioner som vi önskade oss helt enkelt inte kom på plats. Dessutom var prismodellen komplicerad och levde egentligen inte upp till det vi vill göra i beebyte med maximal flexibilitet och ingen inlåsning. Vi började då att scouta marknaden efter en ny programvara som vi kunde integrera mot, några av kraven vi ställde var:

  • Modernt gränssnitt ut mot kund
  • Fullt skalbar lagringslösning backend
  • Bra möjlighet att integrera tjänsten via API så att kundupplevelsen säkerställs
  • Bra agentstöd för vanligt förekommande programvaror
  • Fullt stöd för såväl Linux som Windows med Change Block Tracking

Sedan tidigare hade vi bra erfarenhet av Acronis och efter en kort dialog tillsammans med dem så kom vi fram till att vi skulle bygga en hybridlösning tillsammans med dem. Hybridmodellen gör att de tillhandahåller en kontrollpanel men att all backupad data och trafik går mellan vårt primära datacenter till vårt sekundära backupcenter där vi har ett fullt skalbart kluster baserat på Acronis Cyber Infrastructure (ACI).

En annan fördel med att vi kunde landa i en sån här lösning är att vi kan prissätta tjänsten enkelt ut mot våra användare. Tidigare tjänst var prissatt med ett per agent pris + ett pris för lagringen. Förenklingen är nu avsevärd iom. att B3v2 endast är prissatt per lagrad GB. Enkelt och flexibelt precis som vi vill ha det!

En annan fördel som vi har fått tack vare det här upplägget är att alla noderna i klustret faktiskt är utrustade med solid state disk som cache för lagringen. Det innebär att fönstret från det att en backup startas tills dess att den är klar kortas avsevärt då skrivningen till lagringsklustrets diskar går betydligt snabbare än tidigare.

Detta är såklart inte den enda fördelen som den nya tjänsten har. Här listar vi en rad till:

  • Redundant lagring med spegling mellan diskar och noder
  • All data lagrad i egna datacenters i Sverige
  • Bra möjligheter att skapa rapporter över backupad data
  • Bra agenter för Windows, Linux, MSSQL och Active Directory
  • Fantastisk bra integration med vår favorit-kontrollpanel Plesk

Om du inte redan har rullat igång B3v2 för er server så kan ni göra det via vår användarportal eller genom att kontakta vår support så hjälper de er!

Dela nyhet:

Bloggen

Senaste nytt

Se fler nyheter