fbpx Skip to content

beebyte börjar följa vindkraftkapaciteten med serverlast

Under vintern och våren har Sverige och resten av Europa drabbats av rekordhöga priser på energi och elektricitet. Hosting och molnföretaget beebyte i Karlstad anpassar nu sin hall för att på ett grönt sätt möta de framtida energiutmaningarna:

– Det är sedan gammalt en sanning att servrar som arbetar hårdare drar mera ström, framförallt när CPU:n (processorn) behöver hantera mycket beräkningar. Därför har vi valt att justera klockhastigheten på våra CPU:er i takt med vad vindkraften kan producera. En dag där det blåser lite kan våra servrar operera på låt säga 2 GHz för att när det blåser riktigt mycket gå upp mot cirka 4 GHz, säger bolagets Chief Energy Officer, Krutov Vindus.

Vän av ordning undrar givetvis vad som händer om det är helt vindstilla – även detta problem har bolaget löst på innovativt sätt:

– Vi har köpt in en stor uppsättning av olika fläktar, stora som små, som vår personal kan använda för att blåsa på vindsnurrorna så att vi får in mer grön kraft i nätet och därmed kan höja klockfrekvensen på våra servrar. Det är innovativt och fantastiskt kul att vi kan bidra till den nya cirkulära ekonomin, avslutar vår Krutov Vindus.

Dela nyhet:

Bloggen

Senaste nytt

Se fler nyheter