Varför hastighet spelar roll - VPS, Webbhotell och molntjänster

Varför hastighet spelar roll

Ja, det här borde vara gamla nyheter för alla som arbetar med webbsidor och e-handel. Ändå får vi frågan då och då vad som gör vårt moln annorlunda från konkurrenternas och hur det kan ge bättre förutsättningar för att bedriva en framgångsrik e-handel. Redan 2010 så annonserade Google att sidor som laddade snabbare skulle prioriteras högre bland sökresultaten. Senare under 2010, i Juni, så avslöjade googles Matt Cutts att man också skulle börja att nedprioritera mobilanpassade sidor som svarade långsamt. Google pressar alltså resultaten från två håll.

Att hamna högt upp bland sökresultaten på Google kan faktiskt vara make or break för många e-handlare och kan direkt översättas i fler konverteringar som ger ökad lönsamhet.

Vad menade då Google?

Som vanligt så är det inte så enkelt att laddtid enkelt kan tolkas på ett sätt. Vanligtvis brukar man tala om två typer: ”Document complete” och ”Page render time”. ”Document complete” kan fritt översättas till tiden det tar från det att man begärt att få se en sida tills dess att man kan klicka runt på den, med andra ord behöver inte hela sidan ha laddat klart. För att en laddtid ska klassas som ”document complete” så krävs det att hela sidan, inklusive all grafik, trackers etc. har laddat klart. Ytterliggare en typ som används är ”Time to first byte”. I det fallet så mäts tiden det tar för din webbläsare att ta emot första byten av data från en svarande webbserver när man frågat efter en sida. Det är högst troligt att det är just denna typ av laddtid som Google avsåg när man började att mäta laddtider. Billy Hoffman har skrivit en mycket bra blogg om detta.

Hur kan jag påverka detta?

Ditt val av hostingleverantör påverkar. Väljer du en leverantör som har sina servrar långt ifrån din geografiska målmarknad så finns risken att nätverkslatensen påverkar laddtiderna för dina kunder. Detta kan delvis kompenseras med hjälp av CDN som distribuerar data närmare slutanvändaren.

Den största skillnaden kan dock en riktigt snabb server tillsammans med välskriven kod göra. Din server bör uteslutande använda sig av så kallade Solid State diskar (ej roterande diskar) som har en mycket kortare svarstid. Detta borgar för att din server svarar snabbt och ger såväl dina besökare som Googles rankning en bra upplevelse. Samtliga beebytes servrar i tjänsten Scale Cloud är baserade på SSD lagring. Vi är en av få svenska leverantörer som bara använder SSD lagring för våra kunders servrar – något som gör vårt moln annorlunda!

Vill du testa Scale Cloud utan extra kostnad så kan du erhålla och använda en rabattkod här