Vad är IaaS? - VPS, Webbhotell och molntjänster

Vad är IaaS?

Vad är IaaS – Infrastructure as a service?

Infrastruktur som tjänst är en av try typer av leverans av molntjänster. Infrastruktur som tjänst omfattar vanligtvis VPS – Virtuella Servrar, lagring och beräkningskraft. IaaS är grunden i alla typer av molnleveranser. Du som slutanvändare eller företag får enkel tillgång till IT-infrastruktur och resurser online.

IaaS är en virtualiserad miljö som omfattar serverkapacitet, nätverk, lagring och säkerhet som tillsammans ger en kostnadseffektiv och oerhört skalbar grund för molntjänsten. Rent konkret så levereras detta från flera fysiska servrar eller platser medan det i gränssnittet för användaren ser ut som en miljö där denne kan hantera alla olika virtuella komponenter.

Fördelar med IaaS

Till skillnad från att köpa och drifta sin egen serverinfrastruktur så kan man med IAAS och infrastrukturtjänster via molnet enkel skala upp och ned prestanda i takt med att behoven förändras. Du betalar aldrig för mer prestanda än vad du använder. Dessutom slipper du investeringen utan allt betalas istället löpande.

Såhär används IaaS typiskt

Typiska användningsområden för infrastruktur som tjänst kan vara:

 • E-handelsföretag som vill ha en egen stabil, skalbar och effektiv miljö att lägga sin e-handel på utan att dela med andra och med lastbalansering vid hög belastning.
 • Företag som vill lägga delar av sin verksamhet i molnet, antingen för backup eller för att avlasta sin fysiska miljö.
 • För de med behov av en serverinfrastruktur och som inte vill bygga kompetens och resurser kring IT-infrastruktur.

Fördelar med IaaS

 • Skalbart och dynamiskt
  En IaaS-miljö kan skala efter hur verksamheten förändras, behövs mer infrastruktur är det lätt att skala upp resurserna och samtidigt lätt att även skala ned vid behov.
 • Kostnadseffektivt
  Kunden betalar bara för de resurser som man använder.
 • Hög säkerhet & redundans
  Då man delar fysiska resurser och fysisk plats med andra kunder är det väldigt hög säkerhet både i den fysiska miljön men även i den virtuella miljön i en IaaS-lösning. Då leverantören har väldigt hög säkerhet får man som kund även detta.

Testa beebyte

- utan kostnad!

Få 500 kr att använda i vår tjänst Scale Cloud (VPS -Virtuella servrar) eller i vårt Webbhotell som driftas från våra toppmoderna svenska datacenter. 

Fyll i formuläret här bredvid för att börja använda din server eller webbhotell i molnet redan nu.

Skapa ett konto i beebytes kundportal

Prova beebytes hostingtjänster.

Använd rabattkoden startanu för att få 500kr att provköra för.