fbpx Skip to content

Vad är en VPS?

Det är lätt att bli förvirrad när det kommer till att leta upp rätt plattform att ha din hemsida på, speciellt när vanliga webbhotell inte verkar leverera den prestandan du är ute efter. Därför har vi på beebyte gjort en liten guide till VPS:er, hur de skiljer sig mot webbhotell, när det är bäst att använda respektive tjänst och lite andra tips och tricks som kan hjälpa dig i sökandet!

Vad är en VPS egentligen?

VPS är egentligen en förkortning på engelska och betyder Virtual Private Server, eller en Virtuell Privat Server på svenska. Vi vet ju att en server i grund och botten är en dator som utför olika tjänster och som lagrar information och data, ofta med bättre prestanda och lagringsutrymme än en vanlig dator. På grund av att en fysisk server vanligtvis är så kraftfull kan den i sin tur delas upp (partitioneras) i flera delar, oberoende av varandra, och dessa delar blir då virtuella privata servrar. Kort och gott kan man säga att det är som en server i en server!

Varje VPS har tillgång till en viss andel av resurserna som finns tillgängliga på hela servern, som till exempel lagringsminne (SSD), CPU (processorkraft) och arbetsminne (RAM). Mängden resurser som tilldelas är flexibel, och du kan själv bestämma mängden efter behov, vanligtvis genom en kontrollpanel.

Hur mycket kostar det att ha en VPS?

Kostnaden för en VPS varierar mycket, och i korta drag är det mängden resurser som bestämmer hur mycket en VPS kostar i drift. Om du har en hemsida med mycket bilder och videor som tar upp mycket utrymme, eller en sida med många besökare, kommer du behöva mer resurser i form av hårddisk och arbetsminne till exempel. De största resurserna som räknas in i beräkningen av omkostnaden är:

Hårddisk eller Disk: Vilket står för lagringsminnet, alltså hur mycket data som behöver lagras på servern. Denna resurs mäts i GB.

CPU kärnor: Antalet CPU kärnor avgör hur mycket data och trafik din server kan bearbeta i sekunden. Processorkraften i en CPU mäts i GHz och hos oss kan man välja mellan 2,4 GHz och 3,8 GHz.

Minne: Innebär arbetsminne (RAM) och hur mycket tillfällig data som servern har tillgång till. Mäts i GB.

Vanligtvis kostar då en resurs xkr/timme eller månad, och i slutet av månaden så läggs mängden av dessa resurser ihop till den totala kostnaden av din VPS.

Webbhotell vs VPS

Du har säkert använt dig av webbhotell förut och kan tycka att det är det enklare valet gentemot VPS:er, men så är inte alltid fallet. Precis som de flesta tjänster som hostingföretag erbjuder finns det olika situationer där VPS:er till och med kan passa bättre än ett webbhotell.

Till att börja med ger Virtuella Privata Servrar mycket mer flexibilitet än webbhotell. De flesta webbhotell, exempelvis våra webbhotell för Linux, WordPress och Windows, har vissa förinställda parametrar, som hur mycket utrymme finns tillgängligt och vilket operativsystem som webbhotellet använder sig av. Du kanske vill att din hemsidas infrastruktur ska använda ett annat operativsystem eller så har du en applikation som du vill ska lagras på servern. I vilket fall fungerar en VPS bättre för dessa ändamål än ett webbhotell. 

När det kommer till resurser och prestanda har vi redan nämnt att sidor som ligger på en VPS har tillgång till fler resurser, men VPS:er är också mer flexibla när det kommer till skalbarhet. Om du har en sida som du märker blir långsammare under vissa tidpunkter, till exempel under en rea när du får mycket mer trafik än du väntat dig, kan du enkelt skala upp antalet resurser för att möta behovet. Du kan också skala ner så fort du märker att din infrastruktur behöver mindre än vad som är allokerat, allt genom att trycka på några knappar i serverhanteraren!

Psst! Om du vill veta mer om vad ett webbhotell kan erbjuda kan du kika på det här blogginlägget eller klicka här för att komma till en av våra sidor om webbhotell!

Vad ska jag leta efter? 

Precis som att det kan vara svårt att välja mellan webbhotell och VPS, kan det också vara svårt att veta vart man ska vända sig för att få den bästa lösningen. Här kommer en lista på några bra ståndpunkter som kan hjälpa dig välja en leverantör som passar dig och dina behov:

 Säkerhet

Eftersom din sida består av data som i sin tur lagras på den virtuella servern, är det extremt viktigt att din VPS är utrustad med bra skydd mot intrång och attacker från utomstående. Därför är det bra att se vilka typer av säkerhetsåtgärder som hostingleverantören erbjuder när du gör ditt val. Vi på beebyte erbjuder t.ex köp av licenser för Bitninja Server Security, en av marknadens mest pålitliga webbapplikationsbrandväggar när det kommer till cybersäkerhet.

En annan typ av säkerhet som du behöver ta i akt när du letar efter en plattform att ha din VPS hos är också driftsäkerheten, som vi nämnt tidigare. Även fast du som kund inte personligen behöver se till att servrarna fungerar som de ska så måste leverantören ha bra koll på underhållet och förvaringen av de fysiska servrarna. Hos beebyte till exempel har vi valt att placera våra datacenter i Karlstad i lokaler som tidigare tillhört försvarsmakten, där våra primära hallar är anslutna med avbrottsfri ström, dubbla förbindelser ut mot internet samt automatisk brandsläckning

Vi använder oss även av speglade diskar, vilket innebär att en kopia av din hårddisk finns tillgänglig på en annan fysisk server, och varje gång din data ändras på t.ex. Hårddisk 1, ändras även datan på hårddisk 2. På så sätt finns det alltid en perfekt kopia av din data om din server skulle bli skadad eller stöta på problem.

Prestanda

På en konkurrenskraftig marknad kan sekunderna det tar för din sida att ladda vara livsviktiga för att inte bli bortvald, och väldigt få av dagens kunder stannar kvar på sidor som är långsamma att klicka sig runt på. Därför är det också viktigt att sidan presterar sitt bästa.

Visserligen är det också viktigt att din sidas kod och innehåll är optimerad för snabba svarstider, men ett bra tips när du letar hostingleverantör är att se vilka åtgärder de tar för att se till att din sida kan leverera sitt bästa. På beebyte t.ex. har vi valt att köra våra servrar på 100% SSD-diskar, vilket tillsammans med uppkopplingen till ett av Europas största och kraftigaste stamnät ger både hög tillgänglighet och snabba svarstider. Vi kan även erbjuda ännu högre prestanda genom ett High Performance-val där både processor och arbetsminne arbetar snabbare än vår standard-VPS.

Du kan läsa mer om hur just beebyte arbetar för att säkra en bra prestanda för våra kunder här.

Kontrollpanel

Om du själv vill hålla koll på din VPS och mängden resurser som din hemsida eller applikation använder så är det viktigt att hostingleverantörer du tänker använda har en bra och enkel kontrollpanel. Vi på beebyte t.ex. har en intuitiv och lättanvänd kontrollpanel för serverhantering där du kan lägga till och ta bort resurser på bara några ögonblick. Vi erbjuder också Plesk-licenser du kan till och med köra Plesk på din server och därmed få en liknande upplevelse som när du justerar inställningarna på vårt Webbhotell WordPress.

I de flesta fall erbjuder också hostingbolag, som vi på beebyte, en Managed Server-tjänst som bygger på att vi tar hand om din server och resursallokering så att du kan fokusera på kärnverksamheten.

Bra tilläggstjänster och service 

Tyvärr är det inte bara att bygga upp en infrastruktur i en VPS och sedan glömma bort den.  Vad händer om din VPS ligger nere? Hur ofta tas backuper och hur kan du återläsa dem? Finns det någon typ av SLA? Det finns ännu fler frågor som hostingföretaget behöver ta ställning till för att se till att din lösningen är så komplett den bara kan bli. Här är några grundläggande tjänster som du kan behöva för att komplettera din VPS:

Backuper

En sista sak som är viktig att inkludera är att se till att du kan säkerhetskopiera din VPS så att vid ett eventuellt angrepp eller problem kan du återläsa en tidigare version av din infrastruktur och fixa problemet. Det är i regel bäst att backuper tas automatiskt i ett visst tidsintervall så att du inte själv måste komma ihåg att göra backuper. 

Med beebytes tjänst B3v2 – Block Based Backups kan du göra just detta. Standardschemat för denna tjänst låter backuper köras en gång per timma, dygnet runt. Systemet har också stöd för såväl Linux-servrar som Windows-servrar med ytterligare fullt stöd för MSSQL backuper och andra applikationer med VSS -stöd, vilket försäkrar dig om att din sidas infrastruktur finns kvar att återläsa om olyckan är framme.

Uppdateringstjänster

Det är viktigt för både säkerheten och prestandan att servern hålls uppdaterad. Det kommer nya uppdateringar titt som tätt, därför erbjuder vi oss att regelbundet utföra säkerhets och operativsystemsuppdateringar på servern.

SLA – Service Level Agreement

SLA står för Service Level Agreement och är ett slags avtal som säger vilken servicenivå som en hostingleverantör förväntas hålla vid leverans av en tjänst. Som exempel skulle ett SLA bestämma maximala antalet timmar efter en felanmälan som ett hostingföretag måste påbörja felavhjälpning. Hos beebyte ingår alltid SLA Basic, men vi erbjduer också SLA-tjänster som SLA Platform +, där det bland annat ingår inställelsetid på 1 timme utanför kontorstid samt att vi bevakar de grundläggande komponenterna i din infrastruktur.

Dela nyhet:

Bloggen

Senaste nytt

Se fler nyheter