Skaffa ett gratis SSL certifikat till din wordpress -sida

Skaffa ett gratis SSL certifikat till din wordpress -sida

I den här bloggartikeln visar vi hur man gör för att sätta upp en WordPress -sida i vårt webbhotell och hur man gör för att installera ett gratis SSL -certifikat från LetsEncrypt på den. Vi kommer att använda oss av de 1 -click installers som finns för WordPress och LetsEncrypt. Dessutom så kommer vi att aktivera övervakning för vår sida så att vi vet om något händer med den eller om SSL certifkatet av någon anledning inte förnyas.

 

1. Skapa en wordpress-sida

Vi börjar med att logga in i beebytes kundportal och klicka på Hosting i toppmenyn för att sedan välja Webbhotell. Därefter sätter vi enkelt upp en wordpress-sida genom att välja wordpress och den domän vi vill använda. Ligger domänen som vi vill använda hos beebyte så får vi här också valet att automatiskt lägga in rätt DNS pekningar. Om domänen hostas någon annanstans så får vi göra pekningarna manuellt. I det här fallet väljer vi att använda oss av www.example.com

Givetvis får vi i senare skede information om till vilket IP vi ska peka eventuella domäner.

Skaffa ett gratis SSL certifikat till din wordpress -sida 1
I kundportalens del för Webbhotell kan man välja olika typer av webbhotell. Allt från vanligt webbhotell (med en rad 1-klicks installationer tillgängliga), till forward och WordPress.

2. WordPress installeras

Efter att vi har valt domän och tryckt på knappen så installeras vår wordpress-webbplats. Status står nu som ”skapar webbplats”, vill vi veta om det är klart eller ej än så kan vi trycka på ”uppdatera status”.

Normalt så tar inte installationen av WordPress mer än någon minut och du kan klicka på ”uppdatera status” så ofta som du önskar utan att installationen påverkas.

När installationen är klar så ändras status till ”aktiv”.

Skaffa ett gratis SSL certifikat till din wordpress -sida 2
Man kan på egen hand ta reda på om installationen av WordPress är klar eller ej genom att trycka på "uppdatera status".

3. WordPress är installerat!

När wordpress är färdiginstallerat så möts vi av en sida med uppgifter till vår installation. Är det så att vi har valt att peka domännamnet i samband med installationen och DNS uppdateringarna har slagit igenom fullt ut så kan vi nu nå vår installation. Observera att det kan ta upp till 24 timmar innan DNS uppdateringarna har slagit igenom överallt. Normalt tar det dock inte mera än en timma.

Skaffa ett gratis SSL certifikat till din wordpress -sida 3
Vi får alla uppgifter till vår wordpressinstallation presenterade för oss.

4. Avancerade inställningar

Nu är det dags för oss att installera Lets Encrypt gratis SSL-certifikat. Vi börjar med att gå in i de avancerade inställningarna för sidan genom att trycka på knappen ”Avancerade inställningar”.

Väl inne i de avancerade inställningarna så väljer vi Lets Encrypt och skriver in vår epostadress samt säger till den att inkludera det alternativa domännamnet www. Om nu alla DNS uppdateringar har slagit igenom så kommer vi att få ett SSL certifikat installerat på vår sida samtidigt som vårt back-end system tar hand om alla förnyelser av det.

Skaffa ett gratis SSL certifikat till din wordpress -sida 4
Lets Encrypt är väl integrerat i de avancerade inställningarna och alla förnyelser av certifikatet sker per automatik av vårt system.

5. Automatisk redirect från HTTP till HTTPS

När certifikatet är installerat så är det dags att se till att webbhotellet bara svarar på HTTPS (med SSL). Detta kan man göra genom att i de avancerade inställningarna gå in under ”Hosting settings” och sedan välja att kryssa i alternativet ”Permanent SEO-safe 301 redirect from HTTP to HTTPS” under Security.

Skaffa ett gratis SSL certifikat till din wordpress -sida 5
Med några enkla handgrepp kan man säkerställa att alla surfar över HTTPS istället för HTTP.

6. Sätt upp Iris övervakning

Nu är det dags att sätta upp övervakning för vår WordPress installation så att vi är de första som får reda på om vårt SSL certifikat mot förmodan inte skulle förnyas som det ska. Detta kan enkelt göras via kundportalen genom att gå in på webbplatsen och klicka på Övervaka.

Om vi inte skapat någon kontakt för att ta emot larm så behöver vi göra det först. Om vi redan har en kontakt så är det bara att välja antalet dagar som vi vill att Iris ska larma om certifikatet inte förnyats inom. Lämpligt antal dagar är 3-4.

Skaffa ett gratis SSL certifikat till din wordpress -sida 6
Vi vill givetvis vara de första att få reda på om vår sida slutar fungera.

WordPress + LetsEncrypt = sant!

Nu är allt klart och vi har en WordPress sida med gratis SSL-certifikat installerat på samt att vi också får reda på om SSL certifikatet skulle sluta fungera. Givetvis kan vi också lägga in övervakning för att kontrollera att sidan ser rätt ut genom att titta efter en textsträng på givna adresser.

Både Iris övervakning och SSL certifikat ingår utan extra kostnad i vårt webbhotellspaket som du kan prova gratis.