Därför ska du använda Iris övervakning

Därför ska du använda Iris övervakning

För någon vecka sedan lanserade vi vår senaste innovation Iris övervakning, både som gratis tillägg på våra tjänster och som öppen källkod via MIT licensen. Varför ska du då övervaka din site? Det tydligaste svaret är förstås att du behöver få reda på om den inte fungerar som den ska för att snabbt kunna vidta åtgärd. Ett annat är att du behöver få reda på om något är påväg att sluta fungera, t.ex. att ditt SSL-certifikat inte har förnyats som det ska – därför kan du välja att övervaka SSL certifikatets giltighetstid via vår tjänst. Målet är såklart att ge möjlighet till att agera innan besökarna till din webbsida eller e-handel hinner märka något.

webbhotell finns idag två parametrar som du kan övervaka:

  • Sitens tillgänglighet genom att leta efter en specifik text-sträng på din sida. Fungerar både på HTTP och HTTPS.
  • SSL Certifikatets giltighetstid – så att det larmar om certifikatets kvarvarande giltighetstid understiger det antal dagar du valt.

På din VPS kan du övervaka samma saker som på ditt webbhotell med tillägget att du här även kan övervaka din server med hjälp av Ping.

Vad kostar det?

Att aktivera Iris kostar ingenting så länge du hanterar dina egna larm och tar emot larmen via mail. Skulle du istället vilja få dem via SMS så kan du köpa SMS krediter. Om du skulle vilja att vårt beredskapsteam hanterar dem istället så finns den möjligheten till en liten extra kostnad. En billig försäkring för din site eller e-handel.

Hur aktiverar jag Iris?

Att aktivera Iris övervakning är enkelt. Börja med att logga in i din portal så att du kommer till förstasidan som bilden nedan visar:
Därför ska du använda Iris övervakning 1

Klicka nu på ”Administrera övervakning”. Nu kommer du till en skärm enligt bilden nedan:

Därför ska du använda Iris övervakning 2

Börja nu med att skapa en eller flera kontakter genom att trycka på ”Kontakter” i vänstermenyn. Detta är kontaktuppgifter till de personer som du vill ska ta emot larmen. Anger du både mail och SMS så kommer den att skicka larmen till båda. Anger du bara mail så går larmen endast via mail.

Nu är det dags att sätta upp övervakningen. I det här exemplet så gör vi det för ett webbhotell. Därför klickar vi på fliken ”Hosting” högst upp och väljer därefter Webbhotell, och går sedan in på vår fiktiva site www.stage.com som är en WordPress site. Då kommer vi till inställningarna för siten som ser ut såhär:

Därför ska du använda Iris övervakning 3

Här klickar vi på övervaka. Fyller i uppgifterna och markerar de larmmottagare vi vill ha. Därefter klickar vi på ”Skapa monitor”. Nu är du klar med att sätta upp HTTP/HTTPS övervakning för din site!

Därför ska du använda Iris övervakning 4

En liten kul detalj är att ögats färg på förstasidan i din kontrollpanel förändrar sig när du aktiverar Iris. Om allt är bra så är ögat grönt, och givetvis är det rött om något larmar.