Use case: Windows Terminal Services

I detta exempel ska vi kika på hur en av våra användare har satt upp sin Terminal Services (Remote Desktop Services) miljö hos oss. Givetvis skiljer uppsättningarna något åt från företag till företag.

Företaget är ett mindre företag med 10 användare under största delen av året men med några extra användare (+5 stycket användare) under sommaren.

Microsoft Windows Server logo

Kostnadsmässiga fördelar med molndrift

Den mest uppenbara besparingen med denna typ av driftslösning är kanske avsaknaden av investering up-front. Det finns dock fler fördelar som kanske inte är lika uppenbara vid en första anblick:

  • Licenser: Då användarantalet varierar över tid så slipper företaget köpa in licenser utan kan via beebytes SPLA (Service Provider License Agreement) avtal med Microsoft endast hyra de licenser som man behöver månad för månad. Det gör att licenskostnaden följer personalkostnaden mera linjärt från en månad till en annan.
  • Hårdvara: Förutom själva servern som kostar relativt stora belopp att köpa in så driftas också beebytes servrar i en miljö som är optimal. Med automatisk redundans (om en komponent fallerar så tar en annan vid) på server och infrastrukturnivå. Dessutom finns UPS (Uninterruptible Power Supply – avbrottsfri ström) och dieselaggregat.
  • Skalbarhet: Då användarantalet förändras över tid så är det också rimligt att anta att prestandabehovet förändras. Eftersom servrar hos oss enkelt kan justeras ifråga om prestanda så finns här pengar att spara!
  • Kompetens: Med vår långa erfarenhet av systemdrift så finns vi där för att hjälpa våra användare. Med våra tilläggstjänster SLA Platform och SLA Platform Plus så kan man avropa spetskompetens dygnets alla timmar, året om.

Teknisk uppsättning

Setupen utgår ifrån att man på kontoret hos användarna har en brandvägg med IPSec stöd för VPN. Detta har de flesta brandväggar idag och är något av en standard. Utöver detta så har vi också stöd för OpenVPN.

Användarna ansluter in via VPN från sina arbetsstationer. Antingen via kontorets VPN -anslutning eller via mjukvaruklienter som beebyte förser användarna med.

I beebytes moln Scale Cloud så har vi satt upp ett eget privat nät åt användarens företag till vilket användaren kan ansluta sina servrar.

Plattform

I det här fallet använder vi oss av nedanstående uppsättning:

  • 1 st. brandvägg IPFire med stöd för OpenVPN och IPSec.
  • 2 st. Microsoft Windows Server 2016 som får agera Active Directory domänkontrollanter och filserver.
  • 1 st. Microsoft Windows Server 2016 som får agera Terminal Server (Remote Desktop Server).

Kostnad

Vad kostar då detta för organisationen? Räknat på ovanstående så hamnar vi på ett ca. pris enligt nedan:

Infrastruktur (molnförbrukning): 1650 SEK / månad ex. moms
Licenser: 345 SEK / månad ex. moms

Totalkostnad: 1995 SEK / månad

Tillval

Givetvis finns det en rad olika tillval som kan vara relevanta vid en uppsättning som denna. Önskas t.ex. möjlighet till teknisk kompetens dygnet runt årets alla dagar så kan SLA Platform tecknas för en tilläggskostnad om 995 SEK / månad.

Vill du också testa en VPS server hos oss gratis?

Då kan du fylla i formuläret här till höger. Vill du veta mera om den ovanstående lösningen eller är nyfiken på våra molnlösningar i största allmänhet? Tveka då inte att kontakta oss!

Starta din provperiod här - skapa ett konto

Prova beebytes tjänster. Just nu kan du använda rabattkoden startanu för att få 500kr att provköra för.


Boka demo!